Vertrouwenspersoon verplicht 2024

Vanaf 2024 wordt de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon in veel organisaties verplicht. Deze ontwikkeling benadrukt het groeiende besef van het belang van een veilige en vertrouwensvolle werkomgeving. Voor bedrijven die nog niet voorzien zijn van deze cruciale rol, biedt VertrouwensUnie een passende oplossing.

Wat is een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon wordt verplicht maar wat is een vertrouwenspersoon nou precies? Een vertrouwenspersoon biedt medewerkers een luisterend oor en ondersteuning wanneer ze te maken krijgen met ongewenste situaties, integriteitsvraagstukken of andere werkgerelateerde problemen. Ze fungeren als een tussenpersoon tussen de medewerker en het hoger management, en faciliteren constructieve benaderingen van conflicten. Lees hier meer over wat een vertrouwenspersoon is.

Waarom wordt een vertrouwenspersoon verplicht in 2024?

Ruim een miljoen mensen krijgen op hun werk te maken met pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie en agressie. Om deze reden heeft Tweede Kamerlid Maatoug van Groen Links een wetsvoorstel ingediend om een vertrouwenspersoon verplicht te maken.  Dit voorstel verplicht werkgevers om een vertrouwenspersoon aan te stellen, om op deze manier ongewenst gedrag op de werkvloer terug te dringen en een veilige werkomgeving voor alle werknemers te creëren. Het voorstel is aangenomen in de Tweede Kamer en de verplichting zal naar alle waarschijnlijkheid in 2024 in gaan.

Hoe voldoe je aan de verplichting van een vertrouwenspersoon?

Elke organisatie met 10 of meer werknemers moet in 2024 voldoen aan de verplichting van een vertrouwenspersoon. De vraag is dan wel hoe je een vertrouwenspersoon kan vinden. Je kunt dit een interne vertrouwenspersoon opleiden of een externe vertrouwenspersoon inhuren. Lees hier meer over de voor- en nadelen.

Externe vertrouwenspersoon inhuren

De makkelijkste manier om aan de verplichting te voldoen is een externe vertrouwenspersoon inhuren. Dit kan in de vorm van een abonnement bij VertrouwensUnie waarbij er altijd een vertrouwenspersoon beschikbaar is. Bekijk hier ons abonnement.

Voordelen van een externe vertrouwenspersoon

Objectiviteit en onpartijdigheid: Een externe vertrouwenspersoon kan vaak een hoger niveau van objectiviteit bieden, cruciaal voor de behandeling van gevoelige onderwerpen.

Geen risico op belangenconflicten: Doordat een externe vertrouwenspersoon geen directe banden heeft met de organisatie, is er minder kans op belangenconflicten.

Verhoogde vertrouwelijkheid: Medewerkers kunnen het makkelijker vinden om vertrouwelijke informatie te delen met een externe partij.

Breed perspectief en expertise: Met ervaringen in verschillende organisaties kunnen externe vertrouwenspersonen unieke inzichten en oplossingen aandragen.

Bescherming voor de organisatie: Bij gevoelige kwesties kan een externe vertrouwenspersoon als buffer dienen om de organisatie te beschermen tegen reputatieschade.

Toegang tot externe hulpbronnen: Externe vertrouwenspersonen brengen externe trainingsmogelijkheden, workshops en middelen mee.

Verhoogde credibiliteit: De onafhankelijke status van een externe vertrouwenspersoon kan bijdragen aan een verhoogd vertrouwen in het proces.

Continue beschikbaarheid: In tegenstelling tot interne vertrouwenspersonen zijn externen of hun teams vaak continu beschikbaar voor ondersteuning.

Nadelen van externe vertrouwenspersonen

Beperkte kennis van organisatie: Een externe vertrouwenspersoon moet mogelijk tijd investeren om de organisatie en haar cultuur te leren kennen.

Mogelijk minder toegankelijk: Door hun fysieke afwezigheid in de organisatie kunnen ze als minder benaderbaar worden ervaren.

Kostenaspect: Het inschakelen van een externe vertrouwenspersoon kan duurder uitvallen dan het inzetten van een bestaande medewerker.

Lees hier meer over een externe vertrouwenspersoon inhuren.

Meer weten over onze VERTROUWENSpersonen dienst?

Interne vertrouwenspersoon opleiden

Een andere mogelijkheid is om een personeelslid een opleiding te laten volgen. Deze opleiding duurt een paar weken en het personeelslid leert alles over het vak van vertrouwenspersoon. Deze opleiding kan gevolgd worden bij verschillende instanties. Het intern aanstellen van een vertrouwenspersoon heeft een aantal voor en nadelen.

Voordelen van een interne vertrouwenspersoon

Diepgaande kennis van organisatie en cultuur: Een interne vertrouwenspersoon is goed ingevoerd in de organisatie. Deze vertrouwdheid bevordert doorgaans snellere en meer op maat gemaakte oplossingen voor problemen.

Toegankelijker voor werknemers: Doordat ze al onderdeel zijn van de organisatie, zijn ze vaak eenvoudiger en laagdrempeliger te benaderen door collega’s.

Vlotte reactie op problemen: Met hun directe kennis van en toegang tot de organisatie, kunnen interne vertrouwenspersonen vaak sneller ingrijpen.

Vertrouwd gezicht: Als bekend gezicht binnen de organisatie kan een interne vertrouwenspersoon het voor collega’s comfortabeler maken om kwesties aan te kaarten.

Inzicht in interne structuren: Hun uitgebreide begrip van de interne organisatiestructuren en -processen maakt het efficiënter navigeren en oplossen van vraagstukken mogelijk.

Nadelen van een Interne Vertrouwenspersoon

Potentiële partijdigheid: Er kan een beeld ontstaan van subjectiviteit, vooral wanneer de vertrouwenspersoon ook andere rollen binnen de organisatie heeft.

Minder gevoel van vertrouwelijkheid: Medewerkers zouden zich ongemakkelijker kunnen voelen bij het delen van vertrouwelijke informatie met een interne collega.

Risico op belangenconflicten: De interne vertrouwenspersoon kan zich in een situatie bevinden waarbij persoonlijke of professionele belangen de rol van vertrouwenspersoon kunnen dwarsbomen.

Mogelijk gebrek aan gespecialiseerde training: Een interne vertrouwenspersoon heeft wellicht niet de specifieke opleiding en vaardigheden om complexe of gevoelige kwesties adequaat te behandelen.

Beperkte beschikbaarheid: Gezien hun primaire verantwoordelijkheden binnen de organisatie kan hun beschikbaarheid voor vertrouwenspersoon-taken beperkt zijn. Dit speelt vooral een rol tijdens vakanties of afwezigheid door ziekte.

Veiligheid en vertrouwen: onze missie

Bij VertrouwensUnie draait alles om het creëren van een veilige en open werkomgeving, wat essentieel is voor het welzijn en de productiviteit van medewerkers. Wij begrijpen de uitdagingen die hierbij komen kijken en bieden daarom gecertificeerde, externe vertrouwenspersonen aan. Ons heldere abonnement zorgt ervoor dat jouw organisatie voldoet aan de nieuwe verplichting voor het hebben van een vertrouwenspersoon in 2024.

Conclusie: verplichting vertrouwenspersoon 2024

Met de verplichting van een vertrouwenspersoon in 2024, is het tijd om actie te ondernemen. VertrouwensUnie biedt niet alleen een oplossing die voldoet aan alle eisen van de wet, maar zorgt ook voor een werkomgeving waar iedereen zich veilig en gehoord voelt. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij uw organisatie kunnen ondersteunen in het creëren van een betere werkomgeving. Wil je meer weten of direct lid worden? Download onze brochure of neem contact op voor een persoonlijk advies.

Veelgestelde vragen

Een vertrouwenspersoon is iemand die medewerkers ondersteunt bij het omgaan met ongewenste situaties, integriteitsvraagstukken of andere werkgerelateerde problemen. Vanaf 2024 wordt het verplicht voor organisaties met 10 of meer werknemers om een vertrouwenspersoon aan te stellen, als reactie op het groeiend besef van het belang van een veilige en vertrouwensvolle werkomgeving.

Organisaties kunnen aan de verplichting voldoen door een interne medewerker op te leiden als vertrouwenspersoon of door een externe vertrouwenspersoon in te huren. De keuze tussen intern of extern hangt af van de specifieke behoeften en omstandigheden van de organisatie.

VertrouwensUnie biedt gecertificeerde, externe vertrouwenspersonen aan als onderdeel van een helder abonnement, waarmee organisaties kunnen voldoen aan de nieuwe verplichting en tegelijkertijd een veilige en open werkomgeving kunnen creëren.

Het all-in abonnement bij VertrouwensUnie voor 179 euro per jaar omvat een meldingspagina, een informatiebrochure en een jaarverslag. Dit pakket is ontworpen om aan de behoeften van de meeste organisaties te voldoen. We kunnen daarnaast ook maatwerk leveren.

De keuze tussen een interne of externe vertrouwenspersoon hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van de organisatie, de bedrijfscultuur, en de beschikbare budgetten. Overweeg de voor- en nadelen van beide opties in relatie tot de specifieke behoeften en omstandigheden van jouw organisatie.

Gepubliceerd op 28/08/2024

Vertrouwenspersoon op het werk

Vertrouwenspersoon kinderopvang
Gepubliceerd op 19/06/2024

Vertrouwenspersoon kinderopvang

Protocol vertrouwenspersoon
Gepubliceerd op 26/01/2024

Protocol vertrouwenspersoon

Abonnement direct online aflsuiten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

[mollie-forms id="1825"]