De rol van een vertrouwenspersoon onderwijs

Een vertrouwenspersoon in het onderwijs is van grote waarde. Deze professionals spelen een cruciale rol in het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving voor leerlingen, docenten en ouders. Lees meer over de functie, wettelijke kaders en de taken van een vertrouwenspersoon onderwijs.

Noodzaak van vertrouwenspersonen in onderwijsinstellingen

In elke onderwijsomgeving, van basisscholen tot hogescholen, is het hebben van een vertrouwenspersoon essentieel. Deze rol is niet alleen wettelijk verankerd, maar draagt ook bij aan een cultuur van vertrouwen en veiligheid. Vertrouwenspersonen zijn getraind om te begeleiden bij gevoelige kwesties, waaronder integriteitsproblemen, pesten, intimidatie, en ander ongewenst gedrag. 

Wettelijke basis en verantwoordelijkheden

De wet ‘Veiligheid op school’ benadrukt het belang van een effectief anti-pestbeleid. Hierin is de rol van de anti-pestcoördinator cruciaal, aangezien deze verantwoordelijk is voor het voeren van dit beleid. Scholen zijn volgens deze wet verplicht om actief beleid te voeren ter bevordering van een veilige leeromgeving. Hoewel de vertrouwenspersoon ook een belangrijke functie heeft binnen de school, ligt hun primaire focus niet direct bij het anti-pestbeleid, maar eerder bij het bieden van een aanspreekpunt voor leerlingen met betrekking tot persoonlijke problemen en zorgen.

Taken van de vertrouwenspersoon in het onderwijs

De vertrouwenspersoon heeft een breed scala aan taken:

Ondersteuning bij klachten: Ze bieden eerste hulp en begeleiding bij klachten over ongewenst gedrag.

Integriteitsproblemen: Wanneer de integriteit van een onderwijsinstelling in het geding komt, kan een vertrouwenspersoon onderwijs een veilige haven bieden om hierover te praten. 

Beleidsontwikkeling en -uitvoering: Ze adviseren scholen over de ontwikkeling en implementatie van beleid gericht op het creëren van een veiligere schoolomgeving.

Coördinatie van anti-pestbeleid: Naast het direct adresseren van klachten, kunnen ze ook betrokken zijn bij het coördineren en uitvoeren van schoolbreed anti-pestbeleid. Hierbij kunnen ze optreden als, of samen met, een  anti-pestcoördinator.

Specifieke uitdagingen en overwegingen

In het primair en voortgezet onderwijs worden vertrouwenspersonen geconfronteerd met unieke uitdagingen, vooral als het gaat om het werken met minderjarige leerlingen. Hierin spelen zaken als ouderlijke betrokkenheid en het beschermen van de privacy van de leerling een grote rol. De vertrouwenspersoon biedt hierbij een veilige haven en handelt noodzakelijk zoals dit van de functie verwacht wordt.

Klachtenregeling en meldplicht

Elke onderwijsinstelling is verplicht een klachtenregeling te hebben, waarin duidelijk de procedure voor het omgaan met klachten is omschreven, inclusief de rol van de vertrouwenspersoon. Naast deze klachtenregeling is er een specifieke meldplicht onder de ‘Wet bestrijding seksueel misbruik en seksuele intimidatie in het onderwijs’, ook bekend als de Meld-, overleg- en aangifteplicht. Deze wet verplicht alle medewerkers, inclusief de vertrouwenspersoon, om onmiddellijk melding te maken bij het bevoegd gezag van de school indien zij vermoedens hebben van, of informatie ontvangen over, een mogelijk zedendelict gepleegd door een medewerker van de school jegens een minderjarige leerling. Het is belangrijk om deze meldplicht niet te verwarren met de meldcode, die voortkomt uit ‘De wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’, welke betrekking heeft op andere vormen van misbruik en mishandeling.”

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Onderwijsinstellingen zijn, net als andere professionals die werken met kinderen, verplicht om te werken volgens de ‘Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’. Deze meldcode is een stappenplan waarin staat beschreven hoe een medewerker van de school moet omgaan met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling. De vertrouwenspersoon onderwijs kan hierbij advies en ondersteuning bieden aan collega’s die met mogelijke gevallen van kindermishandeling of huiselijk geweld te maken hebben.

Meer weten over onze VERTROUWENSpersonen dienst?

Training en professionalisering van vertrouwenspersoon onderwijs

Om effectief te functioneren, is voortdurende training en professionalisering van vertrouwenspersonen essentieel. Dit zorgt ervoor dat zij up-to-date blijven met de laatste ontwikkelingen in wetgeving, pedagogische benaderingen, en conflictresolutie-technieken. De trainingen zijn te volgen bij verschillende onderwijsinstellingen. 

Externe vertrouwenspersoon in het onderwijs

Naast de opleiding door een interne vertrouwenspersoon te laten volgen, is er ook de optie om dit te laten ondersteunen door een externe vertrouwenspersoon. Dit is iemand die geen banden heeft met de onderwijsinstelling en daardoor ook ongekleurd en neutraal te werk kan gaan. Lees hier meer over externe vertrouwenspersonen inhuren.

Abonnement vertrouwenspersonen in het onderwijs

Een externe vertrouwenspersoon kan per uur worden ingehuurd maar hierdoor ontbreekt vaak vastigheid voor de organisatie. VertrouwensUnie biedt een abonnement aan waardoor een onderwijsinstelling altijd een vertrouwenspersoon beschikbaar heeft om vertrouwelijk mee te sparren. Dit werkt mooi naast een interne vertrouwenspersoon, maar ook als vervanging van. Bekijk hier ons abonnement.

Impact van de vertrouwenspersoon op de schoolgemeenschap

De aanwezigheid en het werk van de vertrouwenspersoon hebben een positieve impact op de algehele schoolgemeenschap. Ze dragen bij aan een cultuur van openheid, respect en veiligheid, wat essentieel is voor het welzijn en de ontwikkeling van alle betrokkenen in het onderwijs.

Conclusie vertrouwenspersoon onderwijs

De rol van de vertrouwenspersoon in het onderwijs is veelomvattend en van groot belang. Deze professionals zijn niet alleen essentieel voor het naleven van wettelijke vereisten, maar zijn ook cruciaal voor het creëren van een positieve en veilige leeromgeving. Het belang van hun werk in het bevorderen van het welzijn en de veiligheid van de medewerkers en leerlingen kan niet genoeg worden benadrukt. Voor meer informatie kun je hier contact met ons opnemen.

Veelgestelde vragen

Vertrouwenspersonen in onderwijsinstellingen spelen een cruciale rol in het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving voor leerlingen, docenten en ouders. Ze zijn essentieel voor het begeleiden bij gevoelige kwesties zoals pesten, intimidatie, en integriteitsproblemen, en dragen bij aan een cultuur van vertrouwen en veiligheid.

De rol van vertrouwenspersonen in het onderwijs is wettelijk verankerd, met specifieke wetten zoals ‘Veiligheid op school’ die het belang van een effectief anti-pestbeleid benadrukken. Daarnaast zijn er meldcodes en meldplichten voor zaken als seksueel misbruik en kindermishandeling die de taken en verantwoordelijkheden van vertrouwenspersonen bepalen.

De vertrouwenspersoon in het onderwijs biedt ondersteuning bij klachten over ongewenst gedrag, helpt bij het adresseren van integriteitsproblemen, adviseert bij de ontwikkeling en implementatie van veiligheidsbeleid, coördineert anti-pestbeleid en ondersteunt collega’s bij gevallen van huiselijk geweld of kindermishandeling.

Een interne vertrouwenspersoon is een medewerker van de onderwijsinstelling, bekend met de cultuur en processen, terwijl een externe vertrouwenspersoon geen banden heeft met de instelling, waardoor ze een hogere mate van objectiviteit en neutraliteit bieden.

De vertrouwenspersoon heeft een positieve invloed op de schoolgemeenschap door bij te dragen aan een cultuur van openheid, respect en veiligheid. Hun aanwezigheid en werkzaamheden zijn essentieel voor het welzijn en de ontwikkeling van studenten, docenten en ouders, en ze spelen een cruciale rol in het bevorderen van een gezond schoolklimaat.

Gepubliceerd op 28/08/2024

Vertrouwenspersoon op het werk

Vertrouwenspersoon kinderopvang
Gepubliceerd op 19/06/2024

Vertrouwenspersoon kinderopvang

Protocol vertrouwenspersoon
Gepubliceerd op 26/01/2024

Protocol vertrouwenspersoon

Abonnement direct online aflsuiten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

[mollie-forms id="1825"]