De rol van een vertrouwenspersoon

In een dynamische werkomgeving is het van cruciaal belang dat iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Een positieve en ondersteunende sfeer is de sleutel tot succes en innovatie. Hierin is de rol van een vertrouwenspersoon groot. VertrouwensUnie is jouw partner in het creëren van deze omgeving, door het aanbieden van externe vertrouwenspersonen via een flexibel abonnementsmodel. Ontdek wat de rol van een vertrouwenspersoon is.

Wat is een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is een onafhankelijke en neutrale figuur, beschikbaar voor medewerkers om vertrouwelijke gesprekken te voeren over kwesties zoals ongewenst gedrag, conflicten, intimidatie en discriminatie op de werkplek. Deze rol is essentieel voor het behoud van een gezonde en respectvolle werkomgeving, waar elk individu zich veilig voelt om zijn of haar zorgen te delen. Lees hier meer over wat een vertrouwenspersoon precies is.

Taken en verantwoordelijkheden van een Vertrouwenspersoon

Luisteren en ondersteunen

Vertrouwenspersonen bieden een luisterend oor en empathische ondersteuning. Ze zijn getraind om zonder vooroordelen te luisteren en medewerkers te helpen hun gevoelens en problemen te verwoorden. Het doel is niet om oplossingen te bieden, maar om medewerkers te begeleiden bij het vinden van hun eigen weg naar een oplossing.

Adviseren van de werknemer

Vertrouwenspersonen doen niet aan waarheidsvinding. Ze adviseren over mogelijke vervolgstappen bij een probleem en kunnen helpen bij het navigeren door de interne procedures of doorverwijzen naar externe instanties. Ze zullen altijd de-escalerend optreden om de melder en werkgever te beschermen.

Lees hier meer over de taken van een vertrouwenspersoon.

Meer weten over onze VERTROUWENSpersonen dienst?

De onafhankelijke rol van een vertrouwenspersoon

Onafhankelijkheid

Een externe vertrouwenspersoon staat los van de organisatie, wat zorgt voor een objectieve en onpartijdige benadering. Dit bevordert het vertrouwen van medewerkers om vrijuit te spreken, wetende dat hun zorgen serieus worden genomen en vertrouwelijk blijven.

Vertrouwelijkheid

Vertrouwelijkheid is de ruggengraat van de rol van de vertrouwenspersoon. Medewerkers moeten erop kunnen vertrouwen dat wat zij delen niet verder wordt verspreid of tegen hen wordt gebruikt. De vertrouwenspersoon houdt zich strikt aan deze code, waardoor een veilige ruimte wordt gecreëerd voor open gesprekken. De enige reden dat dit niet wordt gegarandeerd is als het een ernstig strafbaar feit betreft.

Externe vertrouwenspersoon via VertrouwensUnie

Toegankelijkheid en Continuïteit

Met het abonnementsmodel van VertrouwensUnie ben je verzekerd van constante toegang tot professionele ondersteuning. Dit garandeert dat er altijd een vertrouwenspersoon beschikbaar is wanneer jouw medewerkers dat nodig hebben. Bekijk hier het abonnement vertrouwenspersoon.

Deskundigheid en Ervaring

Onze vertrouwenspersonen zijn niet alleen geselecteerd op hun expertise en ervaring, maar ook op hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende organisatieculturen en -dynamieken. Ze brengen een rijkdom aan kennis en vaardigheden mee die jouw organisatie ten goede kunnen komen.

Conclusie: de rol van een vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon speelt een cruciale rol in het creëren en onderhouden van een gezonde werkomgeving. Door samen te werken met VertrouwensUnie, kies je voor een professionele, discrete en effectieve aanpak om deze belangrijke functie in jouw organisatie te vervullen. Investeer in de rol van een vertrouwenspersoon en zie hoe jouw organisatie transformeert naar een plek waar iedereen zich gewaardeerd, veilig en gerespecteerd voelt. Neem hier contact met ons op.

 

Veelgestelde vragen

Een vertrouwenspersoon biedt medewerkers een veilige plek om te praten over gevoelige onderwerpen zoals werkgerelateerde problemen, intimidatie of discriminatie. Hun hoofdrol is om te luisteren, ondersteunen en adviseren. Ze kunnen ook bemiddelen in conflicten of helpen bij het vinden van de juiste weg naar verdere hulp of oplossingen binnen of buiten de organisatie.

Je kunt een vertrouwenspersoon benaderen wanneer je te maken hebt met werk gerelateerde problemen waar je niet uitkomt, zoals conflicten met collega’s of leidinggevenden, ervaringen met intimidatie of discriminatie, of andere zorgen die je welzijn op het werk beïnvloeden. Het is altijd beter om vroeg hulp te zoeken voordat zaken escaleren. Lees hier meer over het praten met een vertrouwenspersoon.

Vertrouwenspersonen zijn strikt gebonden aan vertrouwelijkheid. Alles wat je met hen deelt, blijft tussen de melder en de vertrouwenspersoon. Dit geldt niet als het gaat om een ernstig strafbaar feit of als je uitdrukkelijke toestemming geeft om informatie voor specifieke doeleinden te delen. Hun primaire doel is om een veilige en vertrouwelijke omgeving te bieden waarin je vrijuit kunt spreken. 

 Een interne vertrouwenspersoon is iemand die binnen de organisatie werkt, terwijl een externe vertrouwenspersoon buiten de organisatie staat. Externe vertrouwenspersonen via VertrouwensUnie bieden een extra laag van onafhankelijkheid en objectiviteit, wat kan helpen om vrijer te spreken zonder angst voor mogelijke consequenties of vooringenomenheid. Lees hier meer over de keuze voor een interne of externe vertrouwenspersoon.

Als jouw organisatie is aangesloten bij VertrouwensUnie, kan het personeel gemakkelijk contact opnemen via de meldingspagina. Er wordt dan contact opgenomen op een manier die de medewerker aangeeft fijn te vinden. Ons abonnementsmodel zorgt ervoor dat er altijd een vertrouwenspersoon beschikbaar is wanneer er hulp nodig is.

Gepubliceerd op 28/08/2024

Vertrouwenspersoon op het werk

Vertrouwenspersoon kinderopvang
Gepubliceerd op 19/06/2024

Vertrouwenspersoon kinderopvang

Protocol vertrouwenspersoon
Gepubliceerd op 26/01/2024

Protocol vertrouwenspersoon

Abonnement direct online aflsuiten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

[mollie-forms id="1825"]